نبض یکی از بزرگترین مراکز صنعتی بوشهر به شماره افتاد / تصاویر
حافظان ولایت در حالی که با آمدن دولت یازدهم
انتظار می رفت که بخشی از مشکلات استان بوشهر رفع شود اما شرایط موجود نشان
می دهد که همچنان این مشکلات به شکل وسیع تری پابرجاست.
وضعیت نابهنجار کنونی صدرا که به حق می توان از آن به عنوان نماد صنعت بومی استان بوشهر و کشور یاد کرد این روزها همچنان بیش از گذشته سبب نگرانی 15 هزار خانواده بوشهری شده که به شکل مستقیم و غیر مستقیم از محل اشتغال های آن ارتزاق می کنند و هم اینک در بستری از اضطراب به سر می برند .
این در حالی است که در اواسط فروردینماه سال گذشته جمعی از کارگران شرکت کشتیسازی صدرا در نامهای به نماینده ولی فقیه و امام جمعه بوشهر با ابراز نگرانی از روند حاکم بر این شرکت از تلاش مدیریت جدید برای انتقال پروژههای فراساحلی به یاردهای اماراتی خبر داده بودند.
در بخشی از آن نامه که خطاب به آیتالله صفایی بوشهری ارسال شده ، آمده بود: به استحضار میرساند شرکت صدرا با قدمتی چند ساله به دلیل واگذاری غیراصولی به سمت انحلال پیش میرود. طبق اطلاعات بدست آمده مالک صدرا در حال فروش اموال و تجهیزات این شرکت صدرا جهت رسیدن به پول خود است.
در ادامه این نامه اعلام شد: از جمله اقدامات اخیر بسیار خطرناک برای استان، خروج پروژههای در دست اجرا در حوزه نفت و گاز از بوشهر است.
کارگران صدرا مدعی بودند پروژههای فازهای 17 و 18 و 13 پارس جنوبی که در جزیره صدرا در حال انجام بوده، تجهیزات آن کامل موجود و تقریبا 10 هزار نفر به صورت مستقیم و غیرمستقیم با آن امرار معاش میکنند(برای تکمیل) که به زودی به کشور امارات و شهر دبی انتقال خواهد داد.
پس از این نامهنگاری نماینده بوشهر در مجلس نیز به احتمال انتقال پروژههای درحال انجام شرکت صدرا به امارات واکنش نشان داد و گفت:در شرایطی که مدیریت صدرا به دلایل مالی نسبت به اخراج کارگران خود اقدام میکند؛ چطور این پروژهها را به دبی و جاهای دیگر میبرند.
عبدالکریم جمیری با بیان اینکه مکاتباتی دریافت کردهایم که از واگذاری پروژههای سکوسازی صدرا به شرکتهای اماراتی حکایت دارد، افزود: در شرایطی که مدیریت صدرا به دلایل مالی و کمبود کار، نسبت به اخراج کارگران خود اقدام میکند؛ چطور این پروژهها را به دبی و جاهای دیگر میبرند؟
وی با بیان اینکه این موضوع را از طریق استانداری و مسئولان محلی پیگیری خواهیم کرد، یادآور شد: شرکت صدرا از سال گذشته به بخش خصوصی واگذار شده و این بخش منافع خود را لحاظ میکند؛ اما از زمان واگذاری به دلیل شرایط اقتصادی و مدیریتی دچار آسیبهای جدی شده است.
نماینده بوشهر، گناوه و دیلم در مجلس با بیان اینکه پیگیری نمایندگان استان برای رفع مشکلات صدرا تاکنون نتیجهای در بر نداشته است، گفت: وضعیت مالی و نیروی انسانی صدرا بحرانی است و پروژههای لازم هم که توان اجرای آن در این شرکت وجود دارد، به آن محول نشده و برخی از پروژههای قبلی هم متوقف شده است.
جمیری با تاکید بر اینکه مدیریت صدرا باید هر چه سریعتر برای خروج شرکت از وضعیت فعلی اقدامات لازم را صورت دهد، گفت: اگر انگیزه و اعتمادی به این مجموعه بزرگ صنعتی وجود داشته باشد، لازم است کمیتهای برای احیای شرکت تشکیل شود و آن را از این شرایط خارج کند.
پس از این اتفاقات هیات مدیره انجمن مهندسی دریایی ایران نیز نامه به رئیسجمهوری نوشته و خواستار رسیدگی به وضعیت شرکت صنعتی دریایی ایران-صدرا- شدهاند.
در این نامه خطاب به رئیسجمهوری آمده بود؛
جناب حجت الاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی
ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران
با عرض سلام
«احتراما، به استحضار میرساند شرکت صنعتی دریایی ایران (صدرا) بعنوان قدیمیترین مجموعه صنایع دریایی کشور دارای زیرساختهای گسترده و سابقه اجرای پروژههای متعدد و بزرگ ساخت انواع کشتی و سکوهای دریایی در کشور است. این شرکت سال گذشته و در روندی ابهامبرانگیز به مجموعهای در بخش خصوصی که فاقد سابقه و تجربه در حوزه تخصصی و راهبردی دریا است، واگذار گردید. مدیران جدید شرکت هم به بهانه عدم سودهی پروژهها و انباشت بدهی اقدام به توقف برخی پروژههای ساخت شناور و اخراج و تعدیل گسترده کارگران و کارشناسان نمودهاند.
این انجمن با ارسال نامههایی به جنابعالی و سایر مسئولین تلاش نمود نتایج و عواقب این واگذاری را منعکس نماید و متاسفانه نتیجهای در برنداشت و خیلی زود نگرانیهای این انجمن به وقوع پیوست و روند تعطیلی فعالیتها و اخراج نیروها از سوی مدیریت شرکت ادامه یافته که این امر، نگرانی شدید جامعه دریایی را نسبت به انحلال یا تغییر ماهیت این مجموعه برانگیخته است.
با کمال تأسف باید به استحضار حضرتعالی برسانیم در ادامه این روند، اخیرا کارگران کشتیسازی صدرا در بوشهر طی مکاتباتی با مسئولان استانی و نمایندگان مجلس از اقدام مدیریت این شرکت در بارگیری سکوهای درحال ساخت پارس جنوبی جهت انتقال به امارات به منظور تکمیل ساخت خبر دادهاند که تحقق این امر، عملا این مجموعه را فاقد پروژه و تعطیل خواهد کرد.
مالک و مدیریت جدید صدرا علیرغم اینکه تعهد نموده بود سرمایه و آوردهای به این شرکت تزریق نماید نه تنها این اقدام، عملی نشده است؛ بلکه فروش اموال و حتی تجهیزات نیمه ساخته پروژهها را در دستور کار خود قرار داده است.
در این راستا، خواهشمند است دستور فرمایید در شرایطی که کشور نیازمند استفاده از تمام ظرفیتها و سرمایهگذاریها برای اشتغالزایی و رونق تولید و خروج از شرایط رکود اقتصادی است، وضعیت شرکت صدرا بطور ویژه مورد بررسی قرار گیرد و وزارت نفت و دیگر ارگانهای مسؤول نیز اقدامات لازم را در جهت تداوم استفاده از ظرفیتهای داخلی و ساخت و تکمیل پروژهها در مجموعه صدرا و دیگر شرکتهای داخلی صورت دهند.»
البته پیگیری های جمیری به اینجا ختم نشد و در اول تیرماه امسال و پس از یک سری مشکلات گسترده دیگر در این شرکت با اعلام این که موضوع صدرا یکی از موضوعات مهم و اساسی ماست، گفت: روزی صدرا بیش از 4000 نفر را مشغول به کار می کرد، هرچند که متاسفانه این تعداد به یک سوم تقلیل پیدا کرده است، اما امیدواریم مسئولین سطوح مختلف دغدغه آن را داشته باشند.
وی افزود: در همین رابطه با مسئولین ملی به خصوص، نعمت زاده و زنگنه وزرای صنعت، معدن و تجارت و نفت در هفته گذشته جلساتی را داشتیم. هر دو وزیر معتقد بودند با هماهنگی های انجام شده و دستوراتی که از سوی معاون اول رئیس جمهور داده شده بود، ماموریت پیدا کرده اند که مشکلات صدرا با ارائه پروژه به آن حل شود، تا بتواند به فعالیت های خودش ادامه دهد.
جمیری در مورد دلیل انتقال صدرا گفت: متاسفانه صدرا بدهی هایی نسبت به دستگاههای مختلف داشته و از سوی دیگر پروژه ای در اختیار این شرکت قرار نگرفته که بتواند به فعالیت بپردازد و این بدهی ها را پرداخت کند. به نوعی، در مالکیت، مدیریت صدرا و ارائه پروژه به آن و پرداخت بدهی ها، مشکلاتی وجود دارد که حل و فصل این مشکلات به تعویق افتاده است.
وی در مورد چگونگی ورود وزارت های نفت و صنعت گفت: با پیگیریهای انجام شده، وزیر صنعت و معدن ماموریت پیدا کرده است که با هماهنگی بانکها و قرارگاه خاتم الانبیاء سپاه و متولی فعلی صدرا این موضوع را ساماندهی کند. قرار بر این است که وزارت نفت نیز با طراحی ساز و کارهایی، پروژه هایی برای فعالیت صدرا تعریف کند.
نماینده بوشهر افزود: قرارگاه خاتم الانبیاء نیز آمادگی دارد که با حمایت های دولت، بانکها و مسئولین محلی، بتواند صدرا را مدیریت کند.
جمیری با بیان اینکه انتقال صدرا به طور کلی منتفی است، گفت: شب گذشته در حاشیه جلسه مشترک مجلس و دولت، درمورد این موضوع با معاون اول رئیس جمهور صحبتهایی داشتم، که جهانگیری گفت دولت اراده دارد که این مسئله را حل کند.
استاندتار بوشهر نیز با اشرافیت بر موضوع مشکلات صدرا در بوشهر در نشست با مسئولان وزارت نفت از شرکت صدرای بوشهر به عنوان یکی از قطب های صنعتی در استان و یک سرمایه ملی یاد کرد که باید برای رفع مشکلات آن تلاش ویژهای انجام شود.
سالاری با اشاره به نقش بسیار مهم شرکت صدرا در اشتغال استان ، حل مشکلات این شرکت یک اولویت برای مجموعه مدیریت ارشد استان دانست که با توجه به این که هم اکنون مشغول ساخت و اجرای بخشی از سکوهای مورد نیاز پارس جنوبی است می تواند در توسعه استان نقش آفرین باشد.
وی خواستار ایفای نقش بانکهای عامل در احیای شرکت صدرای بوشهر و ایجاد زمینه توسعه زیرساختهای این شرکت شد.
البته
این پایان ماجرا نبود و با پیگیری جمیری ، نعمت زاده وزیر صنعت ، معدن و
تجارت در هفتم آبان ماه به بوشهر آمد تا وضعیت صدرا را از نزدیک ببیند هر
چند که پس از بازدید از این شرکت و حضور در کارگروهی در استانداری وعده داد
تا مشکلات صدرا در بوشهر را از طریق دولت ساماندهی کند که تاکنون نتیجه ای
از اقدامات نعمت زاده در وزارتخانه متبوعش و حتی دولت دریافت نشده است.
به هر حال هنوز این مشکلات پابرجاست به گونه ای که هفته گذشته با تجمع گسترده کارگران این شرکت در مقابل استانداری بوشهر همراه شد که به تاخیر 5 ماهه پرداخت حقوق ماهیانه اعتراض داشتند.
متعاقب این وضعیت در روز سه شنبه گذشته نماینده بوشهر ، گناوه و دیلم با تذکر کتبی به وزیر صنعت ، معدن و تجارت که توسط هیت رئیسه مجلس وصول و به معاون پارلمانی این وزارتخانه ابلاغ شد خواستار پاسخگویی رسمی وزیر نسبت به مشکلات صدرا در بوشهر و راهکارهایی برون رفت از این همه گرفتاری موجود برای مهندسین و کارگران ماهر صنعتی این مجموعه شد. سوک